Vad är Kraniosakral Terapi?

Kraniosakral terapi är en terapiform där terapeuten främst behandlar fem områden: centrala nervsystemet, ryggmärgsvätskan, olika hinnor i hjärnan och ryggraden, kraniets ledstrukturer och korsbenets rörelse i förhållande till höfterna.

Terapeuten använder sina händer som redskap och känner på den kraniosakrala pulsen. Ryggmärgsvätskan pumpas normalt i ryggraden med en viss puls för att försörja centrala nervsystemet med näring och transportera bort slaggprodukter. Varje puls ger en mycket subtil rörelse som fortplantas ut i kroppen. Vid obalans i kroppen är pulsen störd och därmed blir rörelsemönstret mellan benstrukturer och vävnader också förändrat. Med fjäderlätt tryck rättar man till små felställningar mellan skallens ben, i ryggraden och bäckenet och släpper på spänningarna i hjärnhinnorna. Genom behandlingen balanseras kroppen och börjar läka sig själv.

Med Kraniosakral terapi kan man behandla de flesta problem som kan uppstå i kroppen:


Huvudvärk
Rygg- och nackvärk
Whiplash
Smärta eller obalans i höfter och bäcken
Migrän
Käkledsproblem och tinnitus

Behandlingen är lämplig också vid stress och stressrelaterade problem som:

rastlöshet
sömnlöshet och oro
koncentrationssvårigheter och utbrändhet
diffusa smärttillstånd
kronisk värk.

Dessutom kan det hjälpa mammor att återställa sig efter graviditeten, då kroppen kan befinna sig i en hormonell obalans.

Det kan också hjälpa vid eventuella bäckenproblem efter förlossningen.

Hur lång tid tar det?
En behandling tar ca 45-60 minuter. Antal behandlingar varierar beroende på individuella förutsättningar. De flesta behöver 6-7 behandlingar med 14 dagar till 5 veckor mellan varje tillfälle. Efter det skall patienten gå på efterkontroll.

”Kraniosakral-behandlingen är en mild och mjuk behandling som är väldigt skön och avslappnande, och väl värd att göra även om det så bara är för att välmåendes skull!

För min del så har jag under senaste åren brottats med daglig värk pga gamla skador i nacke, rygg och höfter. Mina ben och fötter var så svullna att jag vissa dagar knappt klarade att gå mer än korta sträckor. Jag har gått hos naprapater och massörer för att försöka hitta lindring med begränsat resultat.
Den behandling Ekaterina har gett, har däremot gett lindring och gör att jag blir bättre och bättre för varje dag och för det kommer jag att vara evigt tacksam!”

Chatrin
”Ekaterina är en mycket kunnig och intuitiv terapeut och blivande osteopat som jag vet hjälpt flera personer som inte blivit hjälpta någon annanstans. Jag hade av och till under mer än 10 år smärta och värk i min högra hand. Jag trodde det var något jag skulle få leva med resten av mitt liv, men efter några KS-behandlingar var jag besvärsfri! Sedan dess har hon också hjälpt mig med min nacke som smärtade och var stel. Tror inte att den konventionella sjukvården har alla svar! Tyvärr är oftast deras lösning antiinflammatoriska mediciner och meningslösa övningar hos en sjukgymnast. Gör du som jag och utnyttjar arbetsgivarens bidrag för friskvård kan du också prova på behandlingen utan att det kostar dig något! Vad har du att förlora?”
Göran, Umeå
Under flera år har jag mått fruktansvärt dåligt och ingen förstod vad som hände. Från att ha varit en aktiv man i sina bästa år blev jag i stort sett sängbunden. Efter alla möjliga utredningar och undersökningar fick jag en diagnos men vårdgivarna kunde inte förklara varför jag mådde så illa och någon behandling fanns det inte. Efter att ha tagit saken i egna händer kom jag i kontakt med kraniosakral terapi. Denna metod, tillsammans med kost, andningsövningar och meditation, har hjälpt mig oerhört mycket. Efter några behandlingar av Ekaterina med några veckors mellanrum upplevde jag styrka och energi i kroppen som jag inte känt på längre. Jag är idag långt ifrån återställd till min förra funktionsnivå men numera klarar jag av vissa saker i vardagen som jag för något år sedan bara kunde drömma om. Kraniosakral terapi har inte bara hjälpt mig att må bättre fysiskt och mentalt, jag har även fått bättre insikt i hur den mänskliga energin fungerar och hur allt i världen samspelar med varandra.
Martin Andersson